20 Eylül 2008 Cumartesi

Bunalımlar - Bunalımlar (1970)

Dedim ki bizden de bir şeyler olması gerekir burada. 70’lerin havasını soluyan, hatta kendinden çok şey katan, “Anadolu Rock” başlığını hayata geçiren önemli sayıda rock grubu vardı. Bu ülkeden çok değerli müzisyenler çıktı. Maalesef birçoğu en iyi ihtimalle bir 45’lik ile müzik kariyerlerini noktaladılar. Bazılarının bu şansı dahi olmadı.

İşte Bunalımlar. Cem Karaca’nın menajerliğini yaptığı grup, Türk Rock müzik tarihinin en önemli Underground Psychedelic grubudur. Daha da önemlisi Türk müziğinin “Yardbirds” üdür. Bilindiği üzere Yardbirds’de Eric Clapton, Jeff Beck ve Jimmy Page çalmış, grup dağıldıktan sonra her biri efsane mertebesine ulaşmıştır. İşte bizim efsanelerimiz de bu gruptan.

Grup 1969 yılında gitarda Aydın Çakus, basta Ahmet Güvenç, davulda Hüseyin Sultanoğlu kadrosuyla kuruldu. Grubun 3 senelik kariyerinde Aydın Çakus dışında kalan kadro, maddi kaygılardan dolayı, sürekli değişmiş, ancak kalitesinden ve çizgisinden asla ödün vermemiştir. Her ne kadar konserlerinde hiç Türkçe şarkı çalmasalar da yaptıkları 45’likler, o dönemin modası “Anadolu Rock” tarzına yakın, Türkçe sözlü şarkılardan oluşur. Yardbirds olayına gelirsek: Ahmet Güvenç gruptan ayrıldıktan sonra “Kurtalan Express” da halen müzik kariyerine devam etmektedir. Nihat Örerel uzun yıllar Erkin Koray ile çalıştı, hatta Şaşkın ve Krallar şarkıları ona aittir. Hüseyin Sultanoğlu,1970’de “Kardaşlar”da, daha sonra “Dervişan” da davul çaldı. Cengiz Teoman “Kardaşlar”da, Mehmet Gözüpek “Dadaşlar”da baget salladı. Grubun kurucusu ve değişmez elemanı Aydın Çakus, Nur Yenal ve Özkan Uğur ile birlikte “Ter” grubunu kurdular. Bilindiği gibi “Ter” bir süre Erkin Koray ile birlikte çalıştı. Ayrıca Aydın Çakuş’un “Haramiler”de de çaldığını belirtmek lazım.

Şarkılara gelince: yazımda daha önce bahsettiğim gibi tam bir psychedelic albüm. Tabi Türk motiflerini de içinde barındırdığını belirtmek lazım. Albümün genelinde sert sound’un, yani Aydın Çakus’un ön planda olduğunu görüyoruz. “Taş Var Köpek Yok”un olduğu 45’lik, o dönem Amerika’sında bile baya popüler olmuş. Bestesini Ahmet Çakus’un yaptığı şarkının (sözleri 500’lü yıllarda yazılmış) sonunda konuşan ses, grubun prodüktörü Cem Karaca’dan başkası değil. Arka yüzdeki “Yeter Artık Kadın” grubun tarzını yansıtan güzel bir şarkıdır. 1972 yılı şarkısı “Kınalı Gelin” de Aydın Çakus ile basist Melik Yirmibir çok sağlam çalmışlar. “Aşk Senin Bildiğin Gibi Değil”de Aydın Çakus yine döktürmüş. Aydın Çakus, Berç Yenal, Nur Yenal ve Melik Yirmibir’li kadro ile yapılan enstrümantal çalışma olan “Bunalım” grubun yaptığı en kaliteli çalışmalarından biridir. Diğer enstrümantal çalışmaları “Başak Saçlım” grubun en çok ilgi gören şarkılarındandır. Son yılında yaptıkları şarkılar rock motifinden çok “Anadolu Pop” çizgisine yakındır.

Gerçekten Türk Rock müzik tarihinin mihenk taşıdır bu grup. Onlar için kullanılan “Müzik okulu” tabirine kesinlikle katılıyorum. Hak ettiği yerde mi? Kesinlikle hayır. Yurtdışında bile halen birçok yerde büyük saygı ve ilgi ile dinlenirler. Yabancı birçok müzikseverin dinledikten sonra hayretle bana grup ile ilgili sordukları sorulara maruz kaldım. Hatta işi abartanlar oldu. “Dinlediğim en iyi etnik psychedelic grup” diyen heyecanlı insanlarla tanıştım. Ne kadar haklılar? Bence çok haklılar.

Küçük bir ses dahi olsa bu grubu ve değerli müzisyenleri bilmeyenler için tanıtmak, 3-5 cümle de olsa onlardan bahsetmek gurur veriyor insana. Böyle gruplar da var işte bizde… Keyifle, saygıyla ve gururla dinleyin…

BUNALIMLAR

Aydın Çakus / Gitar, Vokal
Ahmet Güvenç / Bas Gitar
Hüseyin Sultanoğlu / Bateri
Nihat Örerel / Bateri
Berç Yenal / Gitar
Nur Yenal / Bateri
Melik Yirmibir / Bas Gitar, Vokal
Cengiz Teoman / Bateri
Mehmet Gözüpek / Bateri

BUNALIMLAR

01 - Bir Dunya Da Bana Ver Tanrim (3:49)
02 - Ask Senin Bildigin Gibi Degil (3:43)
03 - Kinali Gelin (3:52)
04 - Guzel (3:01)
05 - Tas Var Kopek Yok (3:59)
06 - Yeter Artik Kadin (3:27)
07 - Basak Saclim (3:00)
08 - Bunalim (3:36)
09 - Bir Yar Icin (2:47)
10 - Ayrilik Olmasaydi (3:37)
11 - Zeynebim (4:15)
12 - Dosta Bizden Selam (2:50)
13 - Hele Hele Vay (3:28)
14 - Iste Geldim Gidiyorum (3:40)


11 yorum:

Gentle Octopus dedi ki...

Hoppppaaaa, şaane oldu bu birader. Ben de kaç zamandır 21.Peron'u yazayım diye uğraşıyorum. Blog'daki ilk bizim memleket grubu Bunalımlar oldu.

Kvartetten dedi ki...

lazımdı bizden bişiler...bir ara 21. peronuda koymak lazım doğru diyosun...bunalımlarla başlamak daha iyi oldu sanırım...maşallah herkes çalmış bu grupta..:)

Hiçbaymaz dedi ki...

Grubun adı Bunalım değil miydi?

Kvartetten dedi ki...

grubun esas adı "bunalımlar" her nekadar bazı yerlerde "grup bunalım" diye geçsede..
2007 de sahdoks tarafından grubun çalışmalarından bir toplama yapılıyor(bu albüm). Maalesef sınırlı sayıda..ayrıca bizdede satışı yok...işte o toplamanın adı "bunalım"...grubun adı değil..

Adsız dedi ki...

"Dosta Bizden Selam", "Hele Hele Vay", "Kinali Gelin", "Zeynebim" ve "Iste Geldim Gidiyorum" parcalarindaki vokal Rıfat Öncel'e aittir. Bunalim kadrosunda yazmayinca soyleyeyim dedim.

Adsız dedi ki...

bu güzel albümü yüklediğiniz için teşekkürler...

Adsız dedi ki...

uğramayalı olmuş... ama çok şey kaçırmışım..hani 21. peron?

aurelia dedi ki...

21. peron'u da görsek burada, güzel olur evet. sevdim bu blogu, tebrikler

Adsız dedi ki...

selam arkadaslar,
ne zamandir ariodum bu albumu; tam buldum diodum ama dusmus rapid'den. bir ara tekrar itekleyiversek?
yeni kesfettim siteyi ama belli harika seyler var. ellerinize, kulaklariniza saglik...

Bir Türk-Rock Sever dedi ki...

Konuyu hortlatmak gibi olmasın fakat yanlış olduğunu düşündüğüm bi bilgi var,onu düzeltmek gerek.Rıfat Öncel Ve Bunalımlar olarak Kınalı Gelin-Güzel ve Bir Yar İçin-Ayrılık Olmasaydı plaklarını doldurdular.Dosta Bizden Selam Olsun-Zeynebim plağını Kurtalan Ekspresle ,Hele Hele Vay-İşte Geldim Gidiyorum plağını Dün Bugün Yarın Orkestrasıyla doldurdu Rıfat Öncel.Bunalımlar olmasalar da çok güzel parçalardır bunlar da tabi.

Adsız dedi ki...

https://yadi.sk/d/NMiylyv9cfpKmw