22 Aralık 2008 Pazartesi

Hardal - Nasıl? Ne Zaman? (1978)

Kvartetten'a katılıyor ve gaza gelip eskilerden güzide bir albümümüzü eklemeye karar veriyorum. Hardal, yetmişlerin ikinci yarısının başlarında toplanan bir gruptur. İlginçtir grup elemanları kendiliğinden değil, önceden tanışıklıkları olan Burhan Ağaoğlu adında bir müziksever tarafından tek tek seçilmiş ve bir araya getirilmiştir. O aralar Sedat Avcı, Aydın Şencan ve Cahit Kukul "Yeraltı Dörtlüsü" adlı gruptadırlar ve teklife oldukça sıcak bakarlar. Daha sonra ise Şükrü Yüksel'e teklif götürülmüştür. O da tereddütsüz kabul edince bir araya gelirler ve provalar başlar. Kısa süre sonra bestelerde klavye çalacak bir elemana ihtiyaç duyarlar. Sonunda Özkan Turgay'ın da kadroya dahil edilmesiyle grup oluşumunu tamamlar ve albüm kayıtlarına başlanır. Albüm Türk Rock'ının önemli eserlerindendir. Enstrüman kullanımı yeterli düzeydedir. Vokaller oldukça hisli ve ön planda olup, grubun yüksek melodik temasıyla harika bir uyum içerisindedir. Parçaların her biri kendi içerisinde ayrı bir güzelliğe ve bütünlüğe sahiptir ki baştan sona insanı sıkmadan diyardan diyara sürükler. Arşivlerde mutlaka bulundurulmalı, özellikle genç arkadaşlara zor kullanarak dinletilmelidir. *Seneler önce Kadıköy'de beni bu albümle (ve akabinde eskiler Türk müziğiyle) tanıştıran Muhsin'e teşekkürlerimle.. Bir de buradan yak abi, LP ile nereye kadar (: HARDAL Şükrü Yüksel / Gitar, Vokal Cahit Kukul / Gitar Özkan Turgay / Klavye Aydın Şencan / Bas Gitar Sedat Avcı / Davul, Vokal NASIL? NE ZAMAN? 1 - Bir Yağmur Masalı (6:10) 2 - Unuttum (3:33) 3 - Sen Gittin Diye (2:58) 4 - Nasıl? Ne Zaman? (5:52) 5 - Zor (3:23) 6 - Ne Kadar Zaman Geçti? (3:26) 7 - Lanet Olsun (4:02) 8 - Başka (2:40) 9 - Gece Vakti (3:46) 10 - Yalnızım (3:33) 11 - Ne Kaldı? (5:53)

9 yorum:

Adsız dedi ki...

Gerçekten de müthiş bir albüm. Altyapısı o kadar dolu ki, 70'ler havasını bu kadar güzel bir teknik yeterlilikle desteklemelerine şaştım kaldım. Meraklılarını uçuracaktır!

Teşekkürler Lysterjord.

Kvartetten dedi ki...

güzel oldu bu...hardalsız olmazdı...ne yaptığını bilen adam gibi gruptur...bu ülke şu grubun değerini bilemedi ya..Rahmetli Sedat Avcı son yıllarını çok zor şartlarda geçirdi...tıpkı Kerim Çaplı gibi..

Gentle Octopus dedi ki...

o diil de Kerim abi ne oldu yahu? Kadıköy'de yaşarken ben, hayatımız kesişmişti onunla. Hendrix'le çalarkenki fotolarını filan dehşete kapılarak saatlerce elimden düşürmediğimi hatırlıyorum. Uzunca bi süre fotomontaj mı la bunlar diye de incelemiştim utanmadan. Ve hakikaten de çok kötü bi hayat sürdürüyordu Kerim Çaplı. Bulabildiği her yerde; arkadaş evlerinde, en ucuz otellerde ve hatta o gece tanıştığı insanların evinde bile geceyi geçirmek zorunluluğu altında yaşıyordu. 4-5 yıldır hiç haber alamadım ondan. Bilgi sahibi olan bilgi versin, şimdi internetten bakıp moralimi bozmak istemiyorum. Haber kötüyse en azından türdaşlarımızdan birinden duymayı tercih ederim.

Bi de Hardal ile ilgili bi notum olacak. Sanırım Özkan Türkay değil de Özkan Turgay olacak klavyecinin adı. Son yıllarda dizi müzikleri ve arada bir çıkan bayan vokal gruplarının yapımcısı, söz yazarı ve bestecisidir kendisi. Diğer Rocker'lara oranla maddi açıdan şaane bi yol çizmiş, Rock'ı severiz ama para Pop'ta mantığı güderek hayataını sağlama almış abilerimizdendir.

Kvartetten dedi ki...

2004 yılında vefat etti kerim çaplı. en son mojo da çalıyordu.

Lysterfjord dedi ki...

isim düzeltildi.

kerim çaplı'ya gelince söylediğiniz üzere müzik, ucuz otel odaları ve uyuşturucu üçgeninde bir hayatı olduğunu bilirim son zamanlarında. en azından müzikten kopmadı. az da olsa bunula teselli olduk bizde...

Adsız dedi ki...

çooooooook güzel! Tesekkürler!!

Armuthe

Mehmet Hanedar dedi ki...

sağolasın dostum başkalarından alacağıma senden alırım bu albümü (:

Adsız dedi ki...

https://yadi.sk/d/xmGREkoQmVT6A

Ebru dedi ki...

Merhabalar,



Erkin Koray ve Yeraltı Dörtlüsü, Hardal, Meteor, Siyah Gölgeler gruplarının gitaristi değerli büyüğüm Cahit Kukul ile müzik üzerine yaptığımız röportajımızı izninizle sizinle de paylaşmak istedim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/yasayan-efsane-erkin-koray-ve-yeralti-dortlusu-hardal-meteor-siyah-golgeler-gruplarinin-gitaristi-cahit-kukul-ile-muzige-dair/



Keyifli okumalar dilerim,

sanatla kalın.